زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
 

تجلی ربوبیت خدا (قرآن)





در آیه ۱۴۳ سوره اعراف، خداوند به موسى (علیه‌السلام) می‌گوید به کوه بنگر، اگر در جاى خود باقى ماند، مرا خواهى دید. این تعبیر در حقیقت کنایه از محال بودن چنین موضوعى است و از آنجا که معلوم بوده کوه محال است در برابر جلوه خداوند پایدار بماند، چنین تعبیرى ذکر شده است.


۱ - تجلی ربوبیت خدا بر کوه



ربوبیت خدا بر کوه، برای موسی (علیه‌السلام) متجلی شد:

«وَ لَمَّا جاءَ مُوسى‌ لِميقاتِنا وَ كَلَّمَهُ رَبُّهُ قالَ رَبِّ أَرِني‌ أَنْظُرْ إِلَيْكَ قالَ لَنْ تَراني‌ وَلكِنِ انْظُرْ إِلَى الْجَبَلِ فَإِنِ اسْتَقَرَّ مَكانَهُ فَسَوْفَ تَراني‌ فَلَمَّا تَجَلَّى رَبُّهُ لِلْجَبَلِ جَعَلَهُ دَكًّا وَ خَرَّ مُوسى‌ صَعِقاً فَلَمَّا أَفاقَ قالَ سُبْحانَكَ تُبْتُ إِلَيْكَ وَ أَنَا أَوَّلُ الْمُؤْمِنين‌»؛ و هنگامى كه موسی به ميعادگاه ما آمد، و پروردگارش با او سخن گفت، عرض كرد: «پروردگارا! خودت را به من نشان ده، تا تو را ببينم!» گفت: «هرگز مرا نخواهى ديد! ولى به كوه بنگر، اگر در جاى خود ثابت ماند، مرا خواهى ديد!» اما هنگامى كه پروردگارش بر كوه جلوه كرد، آن را همسان خاک قرار داد و موسى مدهوش به زمین افتاد؛ چون به هوش آمد، عرض كرد: «خداوندا! منزهى تو (از اينكه با چشم تو را ببينم)! من به سوى تو بازگشتم! و من نخستين مؤمنانم!».

۱.۱ - تفسیر آیه


کلمه (تجلی) که در آخر این آیه آمده است به معنای قبول جلاء و ظهور است، و کلمه (دک) مصدر و به معنای کوبیدن به محکمی است، و در این آیه به معنای اسم مفعول (مدکوک) است، و معنای (جعله دکا) این است که خداوند آن کوه را مدکوک و کوبیده می‌کرد، و کلمه (خر) از (خرور) به معنای سقوط است و (صعقا) از (صعقه) است که به معنای مرگ و بی‌هوشی و از کار افتادن حواس و بطلان ادراک می‌باشد، و (افاقه) برگشتن به حالت سلامت عقل و حواس را گویند؛ مثلا گفته می‌شود: (فلانی از حالت غش افاقه پیدا کرد) یعنی به حال عادی و استقامت درک و شعور برگشت.

۱.۱.۱ - مراد از جلوه خدا


منظور از جلوه خدا چیست؟
مفسران در اینجا گفت‌وگوی بسیار کرده‌اند، ولی آنچه از مجموع آیات به نظر می‌رسد این است که خداوند، پرتوی از یکی از مخلوقات خود را بر کوه ظاهر ساخت (و آشکار شدن آثار او به منزله آشکار شدن خود او است) آیا این مخلوق یکی از آیات عظیم الهی بوده که برای ما ناشناخته مانده؟ و یا نمونه‌ای از نیروی عظیم اتم و یا امواج مرموز و تکان‌دهنده یا صاعقه‌ای عظیم و وحشتناک که که بر کوه زد و برقی خیره‌کننده و صدایی مهیب و وحشتناک و نیرویی عظیم از آن برخاست؛ آن‌چنان که کوه به کلی از هم پاشید.

۱.۱.۲ - انگیزه خداوند


گویا خداوند با این کار می‌خواست دو چیز را به موسی (علیه‌السلام) و بنی‌اسرائیل نشان دهد:
نخست اینکه آنها قادر نیستند، پدیده کوچکی از پدیده‌های عظیم جهان خلقت را مشاهده کنند، با این حال چگونه تقاضای مشاهده پروردگار و خالق را می‌کنند.
دیگر اینکه همان‌طور که این آیت عظیم الهی با اینکه مخلوقی بیش نبود، خودش قابل مشاهده نبود؛ بلکه آثارش یعنی لرزه عظیم، و صدای مهیب او شنیده می‌شد؛ اما اصل آن یعنی آن امواج مرموز یا نیروی عظیم، نه با چشم دیده می‌شد و نه با حواس دیگر قابل درک بود، با این حال آیا هیچ‌کس در وجود چنین آیتی می‌توانست تردید کند و بگوید چون خودش را نمی‌بینم و تنها آثارش را می‌بینم، نمی‌توانم به آن ایمان بیاورم؟ جایی که درباره یک مخلوق چنین قضاوت کنیم درباره خداوند بزرگ چگونه می‌توانیم بگوییم چون قابل مشاهده نیست، به او ایمان نمی‌آوریم با اینکه آثارش همه جا را پر کرده است.

۱.۱.۳ - احتمال دیگر


احتمال دیگری در زمینه تفسیر آیه داده شده است و آن اینکه موسی (علیه‌السلام) به‌راستی برای خودش تقاضای مشاهده کرد؛ ولی منظور او مشاهده با چشم نبود که لازمه آن جسمیت بوده باشد و با مقام موسی (علیه‌السلام) سازگار نباشد؛ بلکه منظور یک نوع ادراک و مشاهده باطنی بوده است، یک شهود کامل روحی و فکری؛ زیرا بسیار می‌شود که کلمه رؤیت در این معنی به کار می‌رود؛ مثلا می‌گوییم: من در خودمان این قدرت را می‌بینم که این کار را انجام دهیم؛ در حالی که قدرت، چیز قابل مشاهده‌ای نیست؛ بلکه منظور این است ما به وضوح این حالت را در خودمان می‌یابیم.

موسی (علیه‌السلام) می‌خواست به چنین مقامی از شهود و معرفت برسد؛ در حالی که رسیدن به چنین مقامی در دنیا ممکن نیست؛ اگرچه در آخرت که عالم شهود و عالم بروز است، امکان دارد.
ولی خداوند در پاسخ موسی (علیه‌السلام) گفت: چنین رؤیتی هرگز برای تو ممکن نیست و برای اثبات مطلب، جلوه‌ای بر کوه کرد و کوه از هم متلاشی شد، و بالاخره موسی (علیه‌السلام) از این درخواست توبه نمود.
ولی این تفسیر از جهاتی بر خلاف ظاهر آیه مورد بحث است، و لازمه آن ارتکاب مجاز از چند جهت می‌باشد. به علاوه با بعضی از روایات که در تفسیر آیه نیز وارد شده، سازگار نیست، و حق همان تفسیر اول است.

۲ - پانویس


 
۱. اعراف/سوره۷، آیه۱۴۳.    
۲. طباطبایی، محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۸، ص۳۰۴، ذیل آیه.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۶، ص۳۵۸ ۳۵۷، ذیل آیه.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۶، ص۳۵۹ ۳۵۸، ذیل آیه.    


۳ - منبع



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تجلی ربوبیت خدا».    



آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.